Fredagshilsen fra Norges mest mangfoldige by
Foto: Alfred de Haas

Fredagshilsen fra Norges mest mangfoldige by

16.02.2024
Før du kaster deg inn i andre eller tredje akt av debatten om Drammen, ber vi deg ta med noen fakta inn i helgen.

Da et av våre våre ferskeste medlemmer i dag ble spurt om hun hadde funnet seg til rette i sin nye hjemby, dro hun på det. Hun lurte på hva slags by hun hadde kommet til og syntes brått det var flaut å jobbe i Drammen.

 

Litt på fleip. Men mest på alvor.

 

Et vedtak i kommunestyret i Drammen har skapt politiske sår og utløst sterke følelser langt utenfor Drammens grenser denne uken.  Som interesseorganisasjon for hele næringslivet i vår region har vi et sterkt engasjement for Drammen. Det er noen trekk ved denne debatten som roper på en kommentar.

 

Drammensregionen er Norge i miniatyr. Det er det som gjør det så interessant, spennende – og til tider utfordrende – å leve og virke her.

 

Når støvet har lagt seg etter det emosjonelle drevet som i noen dager nå har gått over landet, før vi i kveld benker oss foran Nytt på Nytt for å få bearbeidet alt sammen, er det dessverre to ord som står ensomme igjen: Rasisme og Drammen.

 

Det inntrykket kan vi ikke la stå igjen uten å fortelle resten av Norge noen mer eller mindre tilfeldige fakta på en fredag:

 

  • Drammen var en av Norges aller første og største vertskapskommuner for arbeidsinnvandrere. En typisk drammenser har mer sannsynlig en bestemor i Pakistan enn et syskenbån på Gjøvik.
  • Lærere i Drammen var pionéerer innen tospråklighet og Drammensskolen er i dag knallsterk og kompetent på mangfold og inkludering.
  • Idretten i Drammen har gått foran med mange og brede inkluderingsprosjekter, det begynte med Drafns «Idretten er fargeblind» i 1996.
  • Næringslivet i Drammensregionen hadde i flere år et pilotprosjekt i tett samarbeid med kommunen og Nav som het «Internasjonale Drammen», som handlet om nettopp å inkludere og integrere gjennom arbeid. Prosjektet er blitt en del av Nav.
  • Drammen er en attraktiv by for nordmenn med innvandrerbakgrunn. Årlig flytter det mange mennesker med innvandrerbakgrunn fra andre plasser i Norge til Drammen.
  • Drammen har et rikt kulturliv. Her fyller latinske og øst-europeiske superstjerner du mest sannsynlig aldri har hørt om den store konsertsalen på Union Scene. Globusfestivalen, med mat fra alle verdenshjørner, er den som samler det bredeste publikummet.
     

Nest etter Oslo og Lillestrøm, er Drammen den byen i Norge som har høyest andel innbyggere med innvandrerbakgrunn. Det er vår styrke, men det gir også vår region noen særskilte utfordringer. Det handler om levekår, det handler om utdanning, det handler om utenforskap og det handler om konflikter og kriminalitet. På den positive siden: Utfordringer kommer fort opp i dagen. Drammens størrelse gjør at du som innbygger her, nesten uansett hvor du bor, møter mange typer mennesker i din hverdag. Det er kort vei fra skolegården til rådhuset. Det er kort vei fra Bragernes Torg til enhver næringslivsleders kontor.

 

Norges mest mangfoldige by kan ikke også være Norges mest rasistiske by. Det faller på sin egen urimelighet. Så diskutér gjerne hardt. Men hvis noen spør hva slags by Drammen egentlig er, husk å fortelle dem alt dette også: Drammen har det meste og er et lite utsnitt av Norge. Den mest spennende byen å bo og jobbe i, synes vi.  

 

God helg!

Foto: Alfred de Haas
Fredagshilsen fra Norges mest mangfoldige by
Foto: Alfred de Haas