Ordet konditor kommer fra tysk via det latinske ordet candire som
betyr karamellisering av frukt, noe som kan forklare hvorfor noen
skriver conditori med C. I dag er det en betegnelse for fagfolk og
håndverkere som lager finere bakverk, men Condelica i St. Olavs-
gate i Drammen er mer enn som så, noe forkortelsene i navnet viser
med all tydelighet. Con står for conditori/konditori, deli står for
delikatesse og ca står for catering.
– En tredjedel av virksomheten er catering til bedrifter og privat-
personer, og den store høysesongen er jo i mai og juni med nasjo-
naldag, konfirmasjoner og mange bryllup. I tillegg tar det seg opp
igjen rett før jul, forteller daglig leder Geir Arne Merkesdal (52) som
startet Condelica sammen med konditorsjef Morten Carlson (40) for
10 år siden.
Geir Arne Merkesdal er kokk med lang erfaring innen catering, mens
kompanjong Carlson, som startet som lærling hos Geir Arne, blant
annet fikk æren av å lage bryllupskaken til Märtha Louise og Ari
Behn i 2002.
KAKESPESIALISTEN
– Vi åpnet dørene til Condelica på selveste 17. mai i 2006, men det var
ikke akkurat noe selvfølge at vi kom i gang. Vi så behovet for et konditori
her i Drammen som vi kunne kombinere med delikatesser og catering,
men det ble en lang prosess der vi tvilte flere ganger på om dette var
liv laga. Vi jobbet i halvannet år med planene, og det ble mange turer
til banken med uoppgjort sak før vi kunne starte opp med fem ansatte.
Men vi ble veldig godt mottatt av markedet. Første året oppnådde vi
en omsetning på tre-fire millioner kroner, og i dag er omsetningen det
tredobbelte og antall ansatte det firdobbelte, sier Merkesdal.
Condelica har blitt mest kjent for sine flotte og spesielle kaker, og
konditorsjef Morten Carlson fra Konnerud påpeker at absolutt alt
de selger lages med basis grunnvare, helt fra bunn av, selv om det
dreier seg om enkle ting som potetsalater og kakebunner.
FRANSK-ITALIENSK
– Vi ønsker å bygge ny kunnskap innen både konditori og delika-
tesse, og vi trenger ikke la matindustrien bestemme hvordan vi skal
gjøre dette. Vi regner oss som en håndverksbedrift, og vi er nok litt
fransk/italiensk-inspirert. Marsipankaker og napoleonskaker serve-
rer vi bare på 17. mai, smiler Carlson som legger til at nettopp dette
har de vært helt bevisste på.
– Mange av oss er jo vanedyr og veldig tradisjonelle i matveien, og
hvis vi hadde hatt alle de vanlige kakene i disken så ville langt færre
ha turt å prøve alt det nye og spennende vi ønsker at de skal få smake
på, sier 40-åringen som opplyser at kundene kan levere kakestykket
tilbake og få et nytt hvis de ikke liker det.
UTVIDER
Daglig leder Geir Arne Merkesdal opplyser at det har kommet tilbud
fra flere som vil samarbeide eller ha Condelica med på laget.
– Det er smigrende, men vi har ikke noe mål om å etablere avde-
linger over alt. Det er ikke bare å kopiere en Condelica-bedrift og
plassere den i en annen by, men byr den rette anledningen seg så får
vi vurdere det også. Det er viktig for oss at vi skal fortsette å være en
trygg og god arbeidsplass, påpeker Merkesdal som kan opplyse at det
nå er konkrete planer om å utvide lokalene i St. Olavsgate, spesielt
med tanke på å utvikle delikatesse og kafédelen av virksomheten.
NÆR I NGS L I V E T S DAG 2 016 • NÆR I NGS L I V E T S DAG 2 016 • NÆR I NGS L I V E T S DAG 2 016 • NÆR I NGS L I V E T S DAG 2 016 • NÆR I NGS L I V
TI ÅR MED ALT FRA BUNN AV
Condelica er det eneste konditoriet i Drammen som produserer varene selv, og alt er selvsagt laget fra bunn av.
I år feirer de 10 år med kulinariske fristelser.
T
ekst og
F
oto
: P
er
-J
an
B
rekke
FRISTENDE:
Condelica er
mest kjent for sine flotte
og spennende kaker. Kondi-
torsjef Morten Carlson (t.v)
og daglig leder Geir Arne
Merkesdal opplyser at alt
de selger lages med basis
grunnvarer fra bunnen av.
8