Previous Page  8 / 28 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 8 / 28 Next Page
Page Background

Ordet konditor kommer fra tysk via det latinske ordet candire som

betyr karamellisering av frukt, noe som kan forklare hvorfor noen

skriver conditori med C. I dag er det en betegnelse for fagfolk og

håndverkere som lager finere bakverk, men Condelica i St. Olavs-

gate i Drammen er mer enn som så, noe forkortelsene i navnet viser

med all tydelighet. Con står for conditori/konditori, deli står for

delikatesse og ca står for catering.

– En tredjedel av virksomheten er catering til bedrifter og privat-

personer, og den store høysesongen er jo i mai og juni med nasjo-

naldag, konfirmasjoner og mange bryllup. I tillegg tar det seg opp

igjen rett før jul, forteller daglig leder Geir Arne Merkesdal (52) som

startet Condelica sammen med konditorsjef Morten Carlson (40) for

10 år siden.

Geir Arne Merkesdal er kokk med lang erfaring innen catering, mens

kompanjong Carlson, som startet som lærling hos Geir Arne, blant

annet fikk æren av å lage bryllupskaken til Märtha Louise og Ari

Behn i 2002.

KAKESPESIALISTEN

– Vi åpnet dørene til Condelica på selveste 17. mai i 2006, men det var

ikke akkurat noe selvfølge at vi kom i gang. Vi så behovet for et konditori

her i Drammen som vi kunne kombinere med delikatesser og catering,

men det ble en lang prosess der vi tvilte flere ganger på om dette var

liv laga. Vi jobbet i halvannet år med planene, og det ble mange turer

til banken med uoppgjort sak før vi kunne starte opp med fem ansatte.

Men vi ble veldig godt mottatt av markedet. Første året oppnådde vi

en omsetning på tre-fire millioner kroner, og i dag er omsetningen det

tredobbelte og antall ansatte det firdobbelte, sier Merkesdal.

Condelica har blitt mest kjent for sine flotte og spesielle kaker, og

konditorsjef Morten Carlson fra Konnerud påpeker at absolutt alt

de selger lages med basis grunnvare, helt fra bunn av, selv om det

dreier seg om enkle ting som potetsalater og kakebunner.

FRANSK-ITALIENSK

– Vi ønsker å bygge ny kunnskap innen både konditori og delika-

tesse, og vi trenger ikke la matindustrien bestemme hvordan vi skal

gjøre dette. Vi regner oss som en håndverksbedrift, og vi er nok litt

fransk/italiensk-inspirert. Marsipankaker og napoleonskaker serve-

rer vi bare på 17. mai, smiler Carlson som legger til at nettopp dette

har de vært helt bevisste på.

– Mange av oss er jo vanedyr og veldig tradisjonelle i matveien, og

hvis vi hadde hatt alle de vanlige kakene i disken så ville langt færre

ha turt å prøve alt det nye og spennende vi ønsker at de skal få smake

på, sier 40-åringen som opplyser at kundene kan levere kakestykket

tilbake og få et nytt hvis de ikke liker det.

UTVIDER

Daglig leder Geir Arne Merkesdal opplyser at det har kommet tilbud

fra flere som vil samarbeide eller ha Condelica med på laget.

– Det er smigrende, men vi har ikke noe mål om å etablere avde-

linger over alt. Det er ikke bare å kopiere en Condelica-bedrift og

plassere den i en annen by, men byr den rette anledningen seg så får

vi vurdere det også. Det er viktig for oss at vi skal fortsette å være en

trygg og god arbeidsplass, påpeker Merkesdal som kan opplyse at det

nå er konkrete planer om å utvide lokalene i St. Olavsgate, spesielt

med tanke på å utvikle delikatesse og kafédelen av virksomheten.

NÆR I NGS L I V E T S DAG 2 016 • NÆR I NGS L I V E T S DAG 2 016 • NÆR I NGS L I V E T S DAG 2 016 • NÆR I NGS L I V E T S DAG 2 016 • NÆR I NGS L I V

TI ÅR MED ALT FRA BUNN AV

Condelica er det eneste konditoriet i Drammen som produserer varene selv, og alt er selvsagt laget fra bunn av.

I år feirer de 10 år med kulinariske fristelser.

T

ekst og

F

oto

: P

er

-J

an

B

rekke

FRISTENDE:

Condelica er

mest kjent for sine flotte

og spennende kaker. Kondi-

torsjef Morten Carlson (t.v)

og daglig leder Geir Arne

Merkesdal opplyser at alt

de selger lages med basis

grunnvarer fra bunnen av.

8