Previous Page  27 / 28 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 27 / 28 Next Page
Page Background

27

Det har gått to år siden tittelen som admi-

nistrerende direktør ved Aass Bryggeri ble

overlatt til hans eldste sønn, Christian A.

K. Aass, men Terje lever langt fra en rolig

pensjonisttilværelse.

Selv om han opplevde de første ukene etter

sønnen tok over som litt tomme og uvante,

forteller Aass at det gikk fort over og at han

nå er tilfreds med sine nye arbeidsoppgaver

på bryggeriet.

PILOTBRYGGING

– Det er behagelig å slippe 24-timers ansva-

ret som en leder har. Nå har jeg valgt meg

en veldig hyggelig tittel; kulturarbeider, som

jeg er godt fornøyd med, sier den tidligere

bryggeridirektøren.

Dette innebærer at mye av tiden går med

i Aass Bryggeris eget bryggerhus som ble

åpnet i 2014. Bryggerhuset inneholder et

pilotbryggeri for utforskning og eksperimen-

tering av nye øltyper. Siden oppstarten har

det allerede blitt brygget frem 20 nye øl-

sorter. I tillegg består Bryggerhuset av en

lukket bar og pub der det arrangeres øl-

skoler, kurs og foredrag.

Aass Bryggeri er ikke alene om å drive pilot-

bryggeri. På bare 15 år har antall Brønnøy-

sundsregistrerte bryggerier av denne typen

i Norge økt fra 5 til 150. Til tross for den

voksende konkurransen er terskelen lav for å

ta kontakt og dele kunnskap og erfaring med

hverandre.

VIDEREFØRER KUNNSKAP

Terje Aass forteller at han på pilotbrygge-

riet, og som kulturarbeider, får muligheten

til komme mer tilbake til «the basic», og kan

jobbe med det han trives aller best med.

– Jeg får møte mennesker som jeg kan sette

meg ned, drikke og synge med, og ikke minst

får jeg bruke tiden til å videreføre viktig

kunnskap og folkeopplysning om øl som et

kulturprodukt, sier Aass.

Selv har ikke Terje noe eget favoritt-øl. – Det

avhenger av anledningen, men hvis jeg skal

sette meg ned og hygge meg, så foretrekker

jeg sterkt øl. Da passer jeg på å ha riktig glass

og riktig temperatur på ølet, tenner et stea-

rinlys og drikker med ettertanke. Jeg lager en

liten stemning rundt det å drikke øl, forteller

kulturarbeideren.

I tillegg til Aass Bryggeris over 180 år lange

historie, ølets historie og drikkeskikker, er

Terje også opptatt av å formidle mangfoldet

av øl, ulike bryggemetoder, hva slags øl som

passer i og til ulike typer mat, og ikke minst

hvordan man kan karakterisere øl ved å opp-

leve, føle og identifisere smakene.

FILMSKUESPILLER

Etter at Aass gikk av som bryggeridirektør,

har han fått mer fritid. Aass har tatt opp

igjen fransken fra tidligere, gjennomført flere

inspirerende gåturer i naturen og vært litt

mer sammen med sine syv barnebarn. Nylig

har han også testet seg på en helt ny arena,

da han sammen med artisten Jonas Fjeld

spilte inn en film for Drammen kommune.

– Det var en morsom opplevelse og veldig

hyggelig å samarbeide med Jonas Fjeld, sier

Terje som legger til at han er spent på sluttre-

sultatet som vises på kino i midten av januar.

ØL ER KULTUR

Aass ønsker å prioritere jobbing i pilotbryg-

geriet i tiden som kommer med blant annet

flere ølskoler, kurs og opplæring, men også

produktutvikling, salg og merkevarebygging.

I tillegg ønsker han å fortsette å bygge opp

sin egen øl-kunnskap ved lesing og deltakelse

på kurs.

– Føler meg heldig som fremdeles får lov til

å være på bryggeriet. Jeg fylles med en in-

dre glede og inspirasjon når jeg kan holde

på med øl. Og det er jo klart at jeg etter alle

disse årene har fått et veldig spesielt forhold

til øl, nærmest et kjærlighetsforhold, fortel-

ler Terje Aass. Han har allerede bestemt seg

for teksten på gravsteinen sin:

«Øl er kultur!».

FAKTA

• Navn: Terje Aass

• Født: 1942

• Sivil status: Gift, tre barn og

syv barnebarn

• Stilling: Kulturarbeider på

Aass Bryggeri

PROFILEN

FRA BRYGGERIDIREKTØR

TIL KULTURARBEIDER

Etter 34 år som bryggeridirektør har Terje Aass inntatt rollen som kulturarbeider, men det dreier seg selvsagt fortsatt om øl.

T

ekst

: R

ikke

K

jendseth

F

oto

: V

isco