27
Det har gått to år siden tittelen som admi-
nistrerende direktør ved Aass Bryggeri ble
overlatt til hans eldste sønn, Christian A.
K. Aass, men Terje lever langt fra en rolig
pensjonisttilværelse.
Selv om han opplevde de første ukene etter
sønnen tok over som litt tomme og uvante,
forteller Aass at det gikk fort over og at han
nå er tilfreds med sine nye arbeidsoppgaver
på bryggeriet.
PILOTBRYGGING
– Det er behagelig å slippe 24-timers ansva-
ret som en leder har. Nå har jeg valgt meg
en veldig hyggelig tittel; kulturarbeider, som
jeg er godt fornøyd med, sier den tidligere
bryggeridirektøren.
Dette innebærer at mye av tiden går med
i Aass Bryggeris eget bryggerhus som ble
åpnet i 2014. Bryggerhuset inneholder et
pilotbryggeri for utforskning og eksperimen-
tering av nye øltyper. Siden oppstarten har
det allerede blitt brygget frem 20 nye øl-
sorter. I tillegg består Bryggerhuset av en
lukket bar og pub der det arrangeres øl-
skoler, kurs og foredrag.
Aass Bryggeri er ikke alene om å drive pilot-
bryggeri. På bare 15 år har antall Brønnøy-
sundsregistrerte bryggerier av denne typen
i Norge økt fra 5 til 150. Til tross for den
voksende konkurransen er terskelen lav for å
ta kontakt og dele kunnskap og erfaring med
hverandre.
VIDEREFØRER KUNNSKAP
Terje Aass forteller at han på pilotbrygge-
riet, og som kulturarbeider, får muligheten
til komme mer tilbake til «the basic», og kan
jobbe med det han trives aller best med.
– Jeg får møte mennesker som jeg kan sette
meg ned, drikke og synge med, og ikke minst
får jeg bruke tiden til å videreføre viktig
kunnskap og folkeopplysning om øl som et
kulturprodukt, sier Aass.
Selv har ikke Terje noe eget favoritt-øl. – Det
avhenger av anledningen, men hvis jeg skal
sette meg ned og hygge meg, så foretrekker
jeg sterkt øl. Da passer jeg på å ha riktig glass
og riktig temperatur på ølet, tenner et stea-
rinlys og drikker med ettertanke. Jeg lager en
liten stemning rundt det å drikke øl, forteller
kulturarbeideren.
I tillegg til Aass Bryggeris over 180 år lange
historie, ølets historie og drikkeskikker, er
Terje også opptatt av å formidle mangfoldet
av øl, ulike bryggemetoder, hva slags øl som
passer i og til ulike typer mat, og ikke minst
hvordan man kan karakterisere øl ved å opp-
leve, føle og identifisere smakene.
FILMSKUESPILLER
Etter at Aass gikk av som bryggeridirektør,
har han fått mer fritid. Aass har tatt opp
igjen fransken fra tidligere, gjennomført flere
inspirerende gåturer i naturen og vært litt
mer sammen med sine syv barnebarn. Nylig
har han også testet seg på en helt ny arena,
da han sammen med artisten Jonas Fjeld
spilte inn en film for Drammen kommune.
– Det var en morsom opplevelse og veldig
hyggelig å samarbeide med Jonas Fjeld, sier
Terje som legger til at han er spent på sluttre-
sultatet som vises på kino i midten av januar.
ØL ER KULTUR
Aass ønsker å prioritere jobbing i pilotbryg-
geriet i tiden som kommer med blant annet
flere ølskoler, kurs og opplæring, men også
produktutvikling, salg og merkevarebygging.
I tillegg ønsker han å fortsette å bygge opp
sin egen øl-kunnskap ved lesing og deltakelse
på kurs.
– Føler meg heldig som fremdeles får lov til
å være på bryggeriet. Jeg fylles med en in-
dre glede og inspirasjon når jeg kan holde
på med øl. Og det er jo klart at jeg etter alle
disse årene har fått et veldig spesielt forhold
til øl, nærmest et kjærlighetsforhold, fortel-
ler Terje Aass. Han har allerede bestemt seg
for teksten på gravsteinen sin:
«Øl er kultur!».
FAKTA
• Navn: Terje Aass
• Født: 1942
• Sivil status: Gift, tre barn og
syv barnebarn
• Stilling: Kulturarbeider på
Aass Bryggeri
PROFILEN
FRA BRYGGERIDIREKTØR
TIL KULTURARBEIDER
Etter 34 år som bryggeridirektør har Terje Aass inntatt rollen som kulturarbeider, men det dreier seg selvsagt fortsatt om øl.
T
ekst
: R
ikke
K
jendseth
F
oto
: V
isco